Wat is Valentijnsdag?
Februari wordt al heel lang geassocieerd met liefde en romantiek, het is de maand waarin Valentijnsdag valt. We horen de naam van St. Valentijn al eeuwen vallen rondom deze speciale dag. Maar wie is St. Valentijn eigenlijk en waarom is zijn naam verbonden aan de dag der liefde die wij Valentijnsdag noemen?
De geschiedenis
Het verhaal van St. Valentijn gaat terug naar 270 na Christus en begon met een ruzie tussen een aardige priester en een machtige alles heerser. De keizer hete Claudius de 2e en hij verbood zijn soldaten in die tijd te trouwen omdat ongehuwde soldaten beter waren voor het Romeinse leger, aldus de keizer. Priester St. Valentijn was het hier niet mee eens. Een van zijn favoriete bezigheden als priester was het in het huwelijk verbinden van verliefde koppeltjes. De regels van de keizer gooide roet in het eten, daarom besloot St. Valentijn om deze regels aan zijn laars te lappen. Hij ging in het geheim door met het trouwen van stelletjes. De huwelijksceremonies vonden meestal ’s nachts plaats.
Maar op een dag werd St. Valentijn ontdekt en voor straf in de gevangenis gezet. St. Valentijn was onder het volk echter enorm populair waardoor veel mensen zijn cel bezochten en bijvoorbeeld bloemen naar binnen gooiden om hem te steunen. Het volk geloofde net zoals St. Valentijn in de liefde, dat was belangrijker dan oorlog voeren.
Een van de mensen die St. Valentijn steunde was de dochter van een van de gevangenis bewaarders. Omdat haar vader in de gevangenis werkte en daar een hoge functie had mocht ze St. Valentijn in zijn cel bezoeken. Daar bouwde het stel een hechte band op en werden verliefd. St. Valentijn was ondertussen tot de dood veroordeeld, hem wachtte een brute executie. Op de dag dat St. Valentijn geëxecuteerd werd liet hij een geheim briefje voor zijn geliefde achter met de woorden `Veel liefst, jouw Valentijn`.
Hier komt de Valentijn traditie van het uitwisselen van anonieme liefdesbrieven vandaan.